Niet alleen bedrijven, maar ook stedelijke administraties en burgers zijn het erover eens dat vergunningen in Vlaanderen nog altijd eenvoudiger kunnen. Dat wordt ook al langer door Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir erkend. Bovenop haar eerdere vereenvoudigingsplan voor omgevingsprocedures, kwam Demir met enkele bijkomende, gerichte aanpassingen aan het Vrijstellingbesluit uit 2010. Dat bepaalt dat een reeks stedenbouwkundige handelingen niet langer aan vergunningsplicht onderhevig zijn. De aanpassingen zorgen een noodzakelijke vereenvoudiging en vermindering van de administratieve lasten. De Raad van State gaf recent groen licht. De invoering wordt nog voor de zomervakantie verwacht. 

Minder gedoe

“We maken de regels duidelijker en eenvoudiger”, zegt Demir. “Het zorgt voor minder discussie op het terrein, minder administratieve rompslomp en snellere procedures. Kortom: minder gedoe voor de administratie én de man in de straat. Bovendien geven de vereenvoudigingen rond isolatie en laadpalen een extra impuls voor renovatie en vergroening.” 

Laadpalen

De wijziging zorgt onder meer voor een vrijstelling voor het aanbrengen van maximum 26 centimeter isolatie tegen gevels en daken, voor laadpalen en laadinfrastructuur op grote (carpool)parkings en het openbaar domein en het beperkt overwelven of inbuizen van grachten in functie van de oprit of toegang tot percelen en gebouwen.