Door de coronamaatregelen tijdens de eerste lockdown in het voorjaar hebben verschillende werkplaatsen de uitvoering van werkstraffen noodgedwongen moeten stopzetten. De veiligheid voor het eigen personeel en de werkgestraften kon niet meer gegarandeerd worden.

Geen straffeloosheid

Op die manier dreigde corona tot straffeloosheid te leiden, maar dat was buiten minister Demir gerekend. “Alle werkstraffen die door de rechter worden uitgesproken moeten uitgevoerd worden. Liefst zo snel mogelijk, maar desnoods iets later. Daarom ging ik actief op zoek naar bijkomende prestatieplaatsen. Om nog meer werkplaatsen op korte termijn te bekomen, werden ook alle steden en gemeenten opgeroepen plaatsen te voorzien, bijvoorbeeld bij groendiensten en bij recyclageparken.”

Zo slaagde Demir er in extra plaatsen te bekomen in samenwerking met de stad Antwerpen. Ook in samenwerking met de stad Mechelen worden extra plaatsen voorzien. Demir versterkt bovendien haar teams in de justitiehuizen van Tongeren, Brussel, Mechelen en Antwerpen om werkgestraften te begeleiden naar een prestatieplaats.

46 werkgestraften gaan bomen planten

Opvallend is dat Demir voortaan ook werkgestraften gaat inschakelen om de bosuitbreidingsplannen van de Vlaamse Regering waar te maken. Nu de coronamaatregelen publieke plantacties bemoeilijken, zullen 46 extra werkgestraften ingeschakeld worden om bomen te planten met Natuur en Bos. Daarnaast start Demir een mobiel werkvloerproject waarbij een vzw zal instaan om mensen te begeleiden op de werkvloer zodat werkgestraften kunnen ingeschakeld worden in scholen, ziekenhuizen, overal waar er noden zijn.

Uitvoeringstermijn werkstraffen verlengen

Om te verzekeren dat er geen straffeloosheid zou ontstaan, nam Demir het initiatief om alle voorzitters van de probatiecommissies te contacteren om hen uitdrukkelijk te vragen om de uitvoeringstermijn van de werkstraffen te verlengen wanneer dat nodig is zodat alle straffen effectief uitgevoerd worden, in het slechtste geval op een later tijdstip. Zij toonden zich hiertoe bereid.

“De samenwerkingen en nieuwe initiatieven die we opzetten zullen ervoor zorgen dat de tweede lockdown minder grote gevolgen heeft voor de wachtlijst dan dit voorjaar. Ze kunnen bovendien ook na de coronacrisis gehandhaafd worden en op termijn ervoor zorgen dat de werkstraffen in Vlaanderen zo spoedig mogelijk aangevat kunnen worden”, besluit Demir.