Vlaanderen is een festivalland. Jaarlijks worden meer dan 280 festivals georganiseerd op Vlaamse grond. Samen goed voor meer dan vijf miljoen bezoekers. De festivalsector is elk jaar goed voor een omzet van 1 miljard euro. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir stak niet onder stoelen of banken dat ze deze zomer alles wat veilig kan doorgaan een kans wil geven. De evenementensector vraagt terecht al lang om concrete perspectieven. Ook de 270.000 Vlaamse studenten vragen al lang om positieve perspectieven. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil dat ook zij opnieuw iets hebben om naar uit te kijken.

De sleutel tot een zomer vol plezier

“Het virus zal het komende jaar nog rondwaaien wanneer de eventsector terug recht zal krabbelen. Of we dat nu willen of niet, sneltesten en zelftesten zullen een cruciale rol spelen wanneer opnieuw gefeest wordt. Uiteraard moeten deze dan wel bruikbaar en betrouwbaar zijn. Net daarom zijn testevent cruciaal. Zij kunnen de sleutel zijn tot een zomer vol plezier”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

“Het is belangrijk dat we voor de evenementen- en cultuursector snel weer dingen mogelijk maken. Door in te zetten op dit soort van testevents, slaan we als Vlaamse Regering met de sector de handen in elkaar om al het nodige te doen zodat alles op een veilige manier te kunnen laten doorgaan”, zegt minister-president Jan Jambon.

Perspectief voor een groep die veel heeft moeten missen

“Studenten gaan al lang gebukt onder zowat het strengste coronaregime. We willen dus hen de allereerste kans bieden om te genieten van een optreden. Op die manier kunnen we wat positief perspectief bieden aan een groep die enorm veel heeft moeten missen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Snel- en zelftesten voor stapsgewijze terugkeer naar het normale leven

Het testevent in Hasselt zal in kaart brengen hoe bruikbaar en betrouwbaar sneltesten en zelftesten zijn. Op middellange termijn zullen die sneltesten en zelftesten immers een belangrijke rol spelen in een stapsgewijze terugkeer naar een “normaler” leven. De Vlaamse Regering wil het evenement laten doorgaan in de tweede helft van april.

Een testevent voor 1.000 aanwezigen

Samen met de Universiteit Hasselt, de Universiteit Antwerpen en Roche, producent van testen, bereidt de festivalsector momenteel de organisatie van het testevent op de site van de Hasseltse Grenslandhallen (Park H) voor. Die organisatie wordt ondersteund door EventFlanders. 

De dag van het evenement zullen de deelnemers drie verschillende testen moeten ondergaan:  een klassieke PCR-test, een klassieke antigeentest, en een zelftest.   

Tijdens het evenement zelf kunnen de aanwezigen terug kunnen genieten van een echte concertervaring, mét dansen en zingen, maar zonder mondmaskers of social distancing.   

Na het event worden alle deelnemers gevraagd om een quarantaineperiode van een week te respecteren, totdat ze een opvolgtest (een klassieke PCR-test) ondergaan.