In het kader van hun parlementaire werkzaamheden in de commissie Economie bezoeken Vlaams volksvertegenwoordigers Maaike De Vreese en Axel Ronse honderd bedrijven in West-Vlaanderen. Vorige week waren ze te gast bij Creative Rental Solutions (CRS) van Lieven Tacq. CRS is een joint venture tussen een productiefirma audiotechniek en een evenementenfirma.

Zorgen voor gelijk speelveld

Het bezoek deed hen beseffen dat de situatie in de evenementensector zorgwekkend is. “We moeten ervoor zorgen dat er een gelijk speelveld is over de sectoren heen qua coronamaatregelen. Het is absurd dat een pop-upterras meer dan 1.000 mensen mag ontvangen terwijl evenementen beperkt zijn tot 400 personen en aan de strengste voorwaarden moeten voldoen. De regels moeten eerlijk zijn voor iedereen, anders is er discriminatie en oneerlijke concurrentie”, stelt De Vreese.

Nood aan financiële ademruimte

Daarnaast heeft de evenementensector nood aan financiële ademruimte. De sector verloor al verschillende seizoenen en nu dreigt ook de zomerperiode in het water te vallen. “Er moet dringend perspectief komen, want geen enkel gezond bedrijf kan zo lang gesloten blijven en overleven. Daarom stellen we concrete financiële maatregelen voor zoals een bankendeal zonder rentelasten tot eind 2021. Ook het 100 procent fiscaal aftrekbaar maken van evenementen voor bedrijven, is een mogelijkheid”, besluit Ronse.