Het ICT-budget voor alle Vlaamse scholen bedroeg voor de coronacrisis 32 miljoen euro per jaar. Dat relatief lage bedrag maakt dat de ICT-infrastructuur in veel scholen verouderd is, dat digitale leermiddelen niet overal ingeburgerd zijn en dat veel leerlingen geen toegang hebben tot een ICT-toestel. In het digitale tijdperk zijn dit grote handicaps. De Vlaamse Regering wil de coronacrisis structureel aangrijpen om de achterstand inzake digitaal onderwijs om te buigen in een voorsprong. Er is 375 miljoen euro voorzien voor een Digisprong.

Budgetten voor leerlingen, infrastructuur en omkadering

De Vlaamse Regering heeft nu beslist hoeveel budget elke school precies krijgt om te investeren in digitaal onderwijs. Zo kunnen scholen beginnen aan de voorbereiding van de Digisprong en bijvoorbeeld gaan nadenken over welke laptops of ander gelijkwaardige ICT-toestellen ze willen aankopen of leasen voor hun leerlingen.

  • Basisscholen kunnen voor alle klassen vanaf het eerste kleuterklasje tot en met het vierde leerjaar toestellen voor gedeeld gebruik aanschaffen. Zo kunnen ook de jongste kinderen al proeven van digitaal onderwijs.
  • Voor het vijfde en het zesde leerjaar is er 290 euro per leerling voorzien, zodat elke leerling vanaf het vijfde leerjaar toegang kan krijgen tot een eigen toestel.
  • In het secundair onderwijs kunnen de scholen dan beschikken over 510 euro per leerling, omdat er hier meer geavanceerde toestellen nodig zijn.
  • Er gaat ruim 50 miljoen euro naar ICT-infrastructuur, zoals internetconnectiviteit, softwarepakketten, netwerkbeveiliging en eventuele randapparatuur.

Er wordt ook geïnvesteerd in de nodige omkadering voor scholen, onder meer met een sterker statuut voor de ICT-coördinator van de school, de uitbouw van digitale dienstverlening voor scholen en een kennis- en adviescentrum ten dienste van de scholen. Zowel nieuwe als huidige leerkrachten worden verder opgeleid in functie van digitale vaardigheden.

Twee volledige schooljaren om Digisprong voor te bereiden

De Digisprong wordt uitgerold vanaf schooljaar 2021-2022. De meeste scholen krijgen twee volledige schooljaren om de Digisprong te realiseren in de klas. Zo hebben de scholen even de tijd om hun eigen Digisprong voor te bereiden. “We geven scholen meerdere jaren de tijd om deze grote stap vooruit te zetten”, zegt Weyts. “De leveranciers zullen trouwens ook wat tijd nodig hebben om alle Vlaamse scholen aan zoveel ICT-toestellen te helpen.”