Het palmares van Marieke Vervoort in de zogenoemde G-Sport, sport voor personen met een handicap, is zonder meer indrukwekkend: ze is wereldrecordhoudster op verschillende afstanden, meervoudig Europees en wereldkampioen en blinkt uit in verschillende disciplines. Op de Olympische Spelen in Londen veroverde ze een gouden en een zilveren medaille, en ze nam ook reeds deel aan de Iron Man-triatlon. “Het zijn haar doorzettingsvermogen en haar mentale kracht die haar zo bekend maken en een voorbeeld voor zovelen”, aldus Smeyers.

G-sport op de kaart

Vlaams minister van Sport en grote supporter Philippe Muyters prees Marieke Vervoort als de vrouw die de G-sport in Vlaanderen op de kaart heeft gezet. “De manier waarop je – ondanks de pijn – de kracht blijft opbrengen om steeds al glimlachend je grenzen te verleggen: dat geeft zoveel mensen hoop en maakt je een inspiratiebron voor velen”, sprak Muyters. De sportlaureate bedankte haar “goede vriend Philippe” voor de mooie woorden en de N-VA voor de onderscheiding. Ze praatte met Smeyers over hoe ze via haar sport alle frustraties van zich af kan zetten en hoe groot haar motivatie nog is voor de Olympische Spelen van Rio, haar belangrijkste sportdoel voor dit jaar. De onderscheiding werd ditmaal ook niet op Internationale Vrouwendag zelf uitgereikt, omdat Vervoort toen op Lanzarote aan het trainen was voor Rio.

Menswaardig einde

Marieke Vervoort vertelde ook hoe ze eerst moest worden overgehaald om haar levensverhaal ‘Wielemie. Sporten voor het leven’ op te schrijven en hoeveel deugd het deed dat ze voor zovelen een inspiratie kon zijn. Ze hoopt ook haar goeie doelen te kunnen blijven steunen: het inclusieve kinderdagverblijf Villa Clementina, de assistentiehondenschool Canisha en het kinderbrandwondencentrum Pinocchio. Besluiten deed de ‘Vlaamse Madam’ van het jaar met een pakkende boodschap over haar euthanasieverklaring: “Die papieren werken voor mij levensverlengend. Het besef dat het einde toch menswaardig zal zijn, geeft me de kracht om te blijven doorgaan."