Honderden scholen gooiden tijdens de tweede Open Scholendag hun deuren open voor meer dan 800 geïnteresseerde kandidaat-leerkrachten. Het gaat om kandidaat zij-instromers die nog aarzelen, laatstejaars van het secundair onderwijs die een lerarenopleiding overwegen en studenten uit die lerarenopleiding die straks een beroepskeuze moeten maken. Tijdens de Open Scholendag konden zij een kijkje nemen achter de schermen en alle mogelijke vragen stellen aan de mensen die misschien hun toekomstige collega’s zijn. In 2023 ging de Open Scholendag voor de eerste keer door en dit jaar grepen opnieuw heel wat scholen enthousiast de kans om op een positieve manier uit te pakken met alle troeven van het onderwijs.

Job aantrekkelijker maken

Ben Weyts nam de voorbije jaren tal van maatregelen om de job van leraar stap voor stap nog aantrekkelijker gemaakt, met betere arbeidsvoorwaarden en meer ondersteuning. Beginnende leerkrachten krijgen sneller uitzicht op een vaste benoeming, er is meer aanvangsbegeleiding, zijinstromers kunnen voor tot 15 jaar anciënniteit meenemen en krijgen tot 3 uur per week vrijstelling om een opleiding te volgen, leerkrachten krijgen ICT-ondersteuning, er zijn extra middelen om leerkrachten vrij te stellen van administratieve en andere niet-kerntaken, en ga zo maar door.

Steeds meer inschrijvingen en zijinstromers

Dat beleid begint vruchten af te werpen: er zijn jaar na jaar meer inschrijvingen in de lerarenopleidingen en vorig jaar zette een recordaantal van 4.700 zij-instromers de stap naar het onderwijs. Daar staat tegenover dat veel scholen wel nog altijd kampen met een lerarentekort. Heel wat Vlamingen denken wel eens aan het lerarenberoep, maar wagen de sprong (nog) niet. “Daarom is zo’n Open Scholendag een goede stimulans om potentiële leerkrachten over de streep te trekken”, besluit Ben Weyts.