De N-VA-fractie geeft haar steun aan de vraag van de Brusselse regering voor bijzondere volmachten. Maar die steun staat niet gelijk met een complete vrijgeleide, benadrukt Cieltje Van Achter. Ze koppelt drie opmerkingen bij de steun.

Daadkracht

Vooreerst verwacht de N-VA daadkracht. “Ik krijg veel berichten met vragen over welke steunmaatregelen de Brusselse regering heeft genomen, voor de Brusselaars die tijdelijk werkloos zijn, voor onze ondernemers die het moeilijk krijgen. Vlaanderen en Wallonië hebben een uitgebreid pakket klaar. Waar blijven de Brusselse concrete antwoorden? Ik roep de ministers op om snel duidelijkheid te verschaffen, voor de Brusselaars, ondernemers en zelfstandigen. 

Geen verhoging van de belastingen

De volmachten ordonnantie zijn geen machtiging om fiscale maatregelen, zoals verhoging van belastingen, te nemen. “Grondwetspecialisten, zoals Alen en Velaers, zijn hierin duidelijk. Ook de begroting moet naar het parlement gebracht worden. De regering had al een jaar nodig om in gewone tijden haar begroting rond te krijgen. Nu eens te meer, verwachten wij dat ze met haar begroting naar het parlement komt.”

Transparantie 

Tot slot verwacht de N-VA transparantie. “We geven met deze ordonnantie de sleutels van het parlement uit handen. Dat brengt met zich mee dat de Brusselse regering transparant moet werken zoals het parlement doet.”
Van Achter wil het volgende engagement van de minister-president:

  • Dat hij het parlement heel het dossier bezorgt dat voorafgaat aan het besluit. Met name het verslag van de beraadslaging in de ministerraad, het ontwerp, het advies van de Raad van State . Kortom, heel het dossier dat het besluit voorafgaat, zoals ook een bespreking in het parlement duidelijkheid zou verschaffen.
  • Dat hij wekelijks een gedetailleerd verslag uitbrengt aan het parlement over de manier waarop de regering de bijzondere machten aanwendt.