“Het systeem van de flexijobs zoals ingevoerd onder de regering Michel-I zorgde voor de noodzakelijke flexibilisering in de horecasector die kampt met een ernstige uitdaging om personeel te vinden. Het systeem werd echter compleet mismeesterd door de regering-De Croo”, vervolgt De Roover. De Vivaldisten voerden namelijk een verhoging in van de werkgeversbijdrage, samen met een maximuminkomen van 12.000 euro en een loonplafond van 150 procent van het minimumloon. “Die maatregelen brachten het systeem juist aan het wankelen”, bekritiseert De Roover.

Regels opnieuw versoepelen

De N-VA dient nu een wetsvoorstel in om deze beperkingen te herzien. "Ze belemmeren de flexibiliteit van de horecasector om geschikt personeel te vinden, vooral tijdens piekuren en drukke periodes. Daarnaast moet werken vooral lonen en willen we flexijobbers ook financieel blijven aanmoedigen om gaten te helpen opvullen in de sector. Daarom willen wij het systeem terugdraaien en de regels opnieuw versoepelen.”

Ondertussen heeft ook Horeca Vlaanderen aangekondigd naar het Grondwettelijk Hof te stappen tegen de beslissingen van de regering-De Croo.

Ondersteunen, niet belemmeren

De N-VA wil terug naar een evenwichtig beleid dat zowel de belangen van werkgevers als werknemers in de horeca behartigt. "De horeca is een geliefde sector door velen en van groot belang voor onze economie en de werkgelegenheid in Vlaanderen. Het is dan ook van cruciaal belang dat de overheid hen niet langer belemmert, maar ondersteunt.” 

Hoogdringendheid

De Roover vroeg en kreeg de hoogdringende behandeling van het wetsvoorstel, zodat het aangesneden kan worden in de commissie Financiën op 12 maart.