Te weinig overheidsinformatie en mondmaskers

Frieda Gijbels, doctor in de medische wetenschappen en tandarts-parodontoloog, volgt de epidemie in de commissie Volksgezondheid op. “Tandartsen werden niet individueel op de hoogte gebracht. Er is wel een brief van de overheid vertrokken naar de beroepsverenigingen en er staat uitleg op de website van de overheid. Maar het gaat over een beperkte toelichting, met een advies om specifieke mondmaskers te gebruiken. Verder zeer weinig informatie. Er wordt zelfs geen contactpunt in vermeld. Bovendien blijken de genoemde mondmaskers niet meer voorradig te zijn. Zelfs de ‘gewone’ mondmaskers beginnen op te geraken. Tandartsen werken in een zeer besmettelijke omgeving en produceren aerosols tijdens hun werkzaamheden. Werken zonder mondmasker is uit den boze. We nemen uiteraard sowieso maatregelen om kruisbesmettingen te voorkomen, maar meer wetenschappelijke en praktische duiding is absoluut noodzakelijk.”

Minister al weken gewaarschuwd

Ook haar collega-Kamerlid en apotheker Kathleen Depoorter is niet te spreken over het gebrek aan communicatie naar haar apotheek. Een signaal dat ze ook krijgt van haar collega-apothekers. Volgens Depoorter ontbreek chloroquine, een product dat ontwikkeld is tegen malaria, maar dat ook werkzaam blijkt te zijn tegen Covid-19. Ook Depoorter merkt dat de juiste mondmaskers niet meer te verkrijgen zijn en ook de swabsticks, die gebruikt worden om stalen te nemen van het slijmvlies, beginnen te ontbreken. “Net als bij de tandartsen stel ik vast dat de apothekers niet rechtstreeks gecontacteerd werden door volksgezondheid, hoewel zij vaak het eerste aanspreekpunt zijn van zieke mensen. Bovendien hebben we de minister al weken geleden gewaarschuwd voor tekorten van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen,” zegt Depoorter.

Gebrek aan communicatie

Yoleen Van Camp, verpleegkundige en doctor in de medische wetenschappen en samen met Gijbels en Depoorter tevens Kamerlid in de commissie gezondheid, meldt bovendien het gebrek aan communicatie naar zorgpersoneel. “Mijn collega’s zijn net degenen die veelvuldig in contact komen met oudere en verzwakte personen en de richtlijnen kunnen duidelijk beter. Ons zorgpersoneel is nu al totaal overbelast, dan verwacht je bij zulke zaken toch onmiddellijke professionele communicatie en een infopunt vanuit de overheid naar alle geledingen van het zorgveld?”

Lessen trekken

“We willen als zorgverstrekkers, samen met de huisartsen, absoluut onze rol vervullen en mensen informeren en geruststellen. Maar daarvoor is er dringend nood aan professionele en volledige informatie van de overheid, met richtlijnen, informatie over beschikbaarheden van medicatie en hulpmiddelen en een duidelijk plan van aanpak. We riepen daarom minister De Block bij het uitbreken van de besmettingen in China al op om meer te communiceren. Verder is het zaak om nu lessen te trekken en al werk te maken van de volgende epidemie, die misschien wel meer slachtoffers zal maken. Een gezamenlijk plan, waarin niet alleen volksgezondheid wordt betrokken, maar ook buitenlandse zaken, binnenlandse zaken en defensie is daarbij essentieel en dit plan moet klaarliggen tegen de volgende epidemie of pandemie”, besluiten de Kamerleden.