Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir: “Ondanks herhaaldelijk overleg tussen kabinetten, ondanks herhaaldelijke besprekingen op het Overlegcomité en ondanks een zwaar negatief advies van de Raad van State heeft collega Van der Straeten volhard in de boosheid. Het resultaat is een bevoegdheidsoverschrijding en daaropvolgende rechtsonzekerheid voor de energiemarkt. Ik zou mijn tijd en moeite liever steken in andere zaken, maar ze liet de Vlaamse regering geen andere keuze dan in beroep gaan. Dat het Grondwettelijk Hof ons grotendeels volgt, moet tot nadenken stemmen”.

Herhaaldelijk kaduuk wetgevend werk

Het is immers niet de eerste keer dat Demir door haar coalitiepartners gesteund wordt op dit vlak. Eerder trok de Vlaamse Regering al naar het Grondwettelijk Hof tegen de federale opslagwet van Van der Straeten. Die voorzag een vergunnings- of meldingsplicht voor de bouw en uitbating van opslagfaciliteiten zoals batterijen. Dat is nochtans een gewestelijke bevoegdheid waarvan de Vlaamse Regering van mening is dat een vergunningsplicht ongewenst is. Ook dat dossier kwam meermaals ter sprake, bilateraal en tijdens overlegcomités om een procedureslag te voorkomen. Maar ook toen zette Van der Straeten door. Het gevolg was een hangende procedure voor het Grondwettelijk Hof, dat finaal leidde tot een aanpassing aan de federale wet.

Hopen op doordacht federaal beleid

Zuhal Demir, betreurt heel hard dat de federale regering zich in deze materie weinig constructief heeft opgesteld op een domein die heel complex is inzake bevoegdheidsverdeling. Ze pleit voor doordachter federaal beleid en hoopt dat deze uitspraak leidt tot een proactieve aanpassing van andere federale wetgeving.