Hoe werkt het?

Als vrijwilliger laat je je gegevens zoals woonplaats en eventueel specifieke interesses achter op FredenFrieda.be. Het is een veilige website die je privacy respecteert. Je geeft aan of je graag een virtuele Fred of Frieda wil zijn die een kaartje wil sturen, eens bellen of beeldbellen. Of je kan kiezen om een ‘echte’ buddy van vlees en bloed te worden. Dat betekent dat je, wanneer het veilig kan, eens op bezoek of samen op stap gaat.

Als zorg- of welzijnsorganisatie, zoals een  dienst gezinszorg, lokaal dienstencentrum, of gehandicaptenzorgvereniging kan je een ‘vacature’ plaatsen om een buddy te vinden voor iemand die graag meer sociaal contact zou hebben. Omdat we met hetzelfde platform werken als helpdehelpers.be zorgen we voor gebruiksgemak. Veel zorg- en welzijnsorganisaties zijn daar immers al op geregistreerd, zij hoeven enkel een extra vakje aan te vinken. Voor andere organisaties is registratie kinderspel.

Sterke rol voor middenveldorganisaties

“We hebben er heel bewust voor gekozen om geen rechtstreekse link te leggen tussen vrijwilligers en Vlamingen die meer sociaal contact willen. Er zit altijd een organisatie tussen die er mee voor zorgt dat er een goede match is en mee het contact begeleidt. Een mooie en belangrijke rol voor ons middenveld dat zo ons kostbaar sociaal weefsel versterkt”, zegt Lorin Parys.

Ook minister-president Jan Jambon zet zijn schouders onder het initiatief. “Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is voor mensen in woonzorgcentra om maar beperkt contact te kunnen hebben. In deze moeilijke tijden mogen we elkaar niet loslaten en moeten we de meest kwetsbaren extra ondersteunen."

Meer info op www.fredenfrieda.be.
Beluister Lorin Parys in De Ochtend op Radio 1.