De afgelopen dagen en weken neemt het drugsgeweld alsmaar driester vormen aan. Twee beruchte drugsclans vechten een gewelddadige territoriale oorlog uit over verschillende gemeenten, voornamelijk in Sint-Gillis, Vorst, Anderlecht en Brussel. 

Drie maanden drugsgeweld

Een beknopt overzicht van feiten die de media hebben gehaald in de afgelopen drie maanden: 

  • Op vrijdag 24 april omstreeks 21.40 uur zijn schoten gelost ter hoogte van de kruising tussen de Herzieningslaan en de Eloystraat in Anderlecht. Een persoon werd gewond naar het ziekenhuis gevoerd. Het parket heeft een onderzoek geopend naar verschillende individuen.
  • Op maandag 11 mei werden rond 20.40 uur voor in de buurt van de Olympische dreef in Anderlecht schoten gelost tijdens bendegeweld. Volgens het parket hadden enkele personen zich naar daar begeven om een ruzie uit te vechten. Toen leden van de ene bende merkten dat de andere bende gewapend was, zouden ze met hun voertuigen op hun tegenstanders zijn ingereden. Die laatsten reageerden door schoten af te vuren in hun richting. Niemand werd door de schoten geraakt, maar twee personen liepen wel verwondingen op nadat ze werden aangereden.
  • Diezelfde nacht is in de buurt van het federale parlement een granaat ontploft. Wie er achter de granaataanslag zit, is nog niet gekend. Het parket voert een onderzoek om de daders te identificeren. Alles wijst op een afrekening in het criminele milieu, maar over het motief is er voorlopig nog geen duidelijkheid.
  • Op donderdagavond 18 juni omstreeks 23.30 uur plaats aan het Heldenplein in Sint-Gillis. Getuigen zagen en filmden daar hoe een man in een paarse jas vier schoten afvuurde naar een andere persoon. Toen de politie ter plaatse kwam, was de dader al gevlucht. Eén man was bij de feiten lichtgewond geraakt en werd naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging.
  • Afgelopen weekend werd aan het Orbanplein in Vorst één man geliquideerd met een kalashnikov en raakten twee andere, nog heel jonge, mannen gewond.

Twee clans vechten voor controle cannabishandel

Volgens Mathias Vanden Borre is de drugsoorlog al maanden bezig. “ De clans willen allebei de controle over de cannabishandel in handen krijgen, desnoods door grof geweld te gebruiken. Politiebronnen spreken van een relatief nieuwe uitdager: een criminele familie uit Sint-Gillis. Deze familie heeft in sneltempo een zware reputatie opgebouwd en wil haar drugstrafiek uitbreiden, onder meer naar het Orbanplein waar de gewelddadige feiten van dit weekend zich hebben afgespeeld. De andere bende is een gevestigde drugsclan uit Anderlecht.” 

Ecolo-burgemeester Vorst heeft ‘oplossing’: legaliseren

De burgemeester van Vorst Stefan Roberti (Ecolo) ziet in legalisering van cannabis de oplossing. Maar daar is Vanden Borre het niet mee eens. “Neen, legalisering is zeker niet de oplossing. Drugs veroorzaken veel maatschappelijke problemen. We mogen als maatschappij niet het signaal geven dat drugs oké zijn met alle gevolgen van dien. Uiteraard moeten preventie en hulpverlening voorrang krijgen op repressie. Maar we mogen de drugsbendes niet laten winnen. Brussel springt bijvoorbeeld veel te laks om met de zogenaamde weedshops, waar in vele gevallen verboden en zeer schadelijke middelen te koop zijn.”

Bestrijding drugsbendes geen prioriteit voor PS

Voor de strijd tegen bendes en illegale drugs kan het Brussels Gewest onder leiding van minister-president Rudi Vervoort (PS) veel meer doen, meent Vanden Borre. Al lijkt Vervoort er geen prioriteit van te maken. Een eengemaakt camerasysteem voor de zes politiezones zou bijvoorbeeld nuttig zijn bij de opsporing van bendes. Na zes jaar en vele tientallen miljoenen euro is dat nog steeds niet operationeel. 

Verdubbeling drugsbezit, maar politiek blijft oorverdovend stil

Mathias Vanden Borre verwijst naar de criminaliteitscijfers tussen 2008 en 2018 in verband met bendes en drugs. “ Eigenlijk moeten die alle alarmbellen doen afgaan. Bij de heersende politieke klasse blijft het echter oorverdovend stil. Het bezit van verdovende middelen kent meer dan een verdubbeling. De verkoop van verdovende middelen is eveneens verdubbeld. Illegaal wapenbezit is gestegen met 70 procent. Reden genoeg om de strijd tegen bendegeweld en drugs ernstig te nemen.”

Burgemeester vraagt niet te hard op te treden

Matthias Vanden Borre besluit: “Van politiebronnen verneem ik dat burgemeester Roberti aan de politie vraagt om niet te streng op te treden in de buurt van het Orbanplein. Heeft hij schrik voor represailles van de drugsbendes? Of hoopt hij misschien dat het probleem vanzelf verdwijnt? De buurtbewoners klagen alvast dat er meer controles moeten komen. Terecht. Want als je een drugsprobleem laat sluimeren, gaat het helaas niet weg. Integendeel, wanneer de overheid zich terugtrekt nemen gewelddadige bendes het over.”