Op de geluidsfragmenten die Zuhal Demir kreeg toegestuurd, is te horen hoe de holebigemeenschap als pervers wordt bestempeld, wordt opgeroepen om tegen deze perversie te vechten, worden kinderen ‘beschadigd’ bestempeld wanneer ze holebi-rechten aanvaarden en er op school over leren én wordt een Europese islam als onmogelijk bestempeld.

Strafbare feiten

“Voor zover ik kan oordelen gaat het over authentieke informatie en mogelijks over strafbare feiten. Specifiek bevat de preek volgens mij discriminerende uitlatingen over seksuele voorkeur en haatspraak, alsook oproepen tot verzet tegen LGBTQI+ rechten. In de preek wordt ook de Europese islam verworpen”, aldus Demir.

“De islam zal niet veranderen”

In de preek valt te horen dat de Europese islam niet bestaat. “De islam, de islamitische sharia, is vanaf de tijd van onze Profeet tot vandaag dezelfde. (…) De islam is niet veranderd en zal ook niet veranderen”, klinkt het. Nochtans is het voorkomen van buitenlandse inmenging en een meer Westerse islamitische opvatting net de reden waarom de Vlaamse overheid een erkenning van de geloofsgemeenschappen overweegt.

Alle erkenningsprocedures schrappen

Demir roept op die erkenningsprocedure te schorsen voor alle Diyanet moskeeën in Vlaanderen. “Als uit het onderzoek effectief blijkt dat dit soort preken in deze moskeeën gegeven wordt, is dat het zoveelste bewijs dat het Turkse regime via de Diyanet moskeeën zijn greep op de Belgische Turken wil behouden. Niet alleen op religieus vlak, maar ook breed maatschappelijk. Het werkt zwaar demotiverend voor de krachten in de allochtone gemeenschap die wel geloven in integratie, democratie en de principes van gelijkheid”, aldus Demir.

Instrument van Erdogan

“Ik zeg al langer dat religies voor Diyanet een instrument is om alle aspecten van het leven van de Turkse gemeenschap te sturen. Het is echt geen toeval dat Erdogan het meeste succes geniet…in België. De preken in Vlaamse moskeeën worden nog altijd geschreven in Ankara. Op die manier houdt men het hoofd in Ankara terwijl mensen net hier een leven moeten opbouwen. Als we onze samenleving willen doen vooruitgaan, dan kan dat niet wanneer dergelijke imams en moskeeën actief blijven”, besluit Zuhal Demir.