Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir toont zich dankbaar voor de geleverde inspanning. ‘Eventjes één miljoen bomen planten, dat is geen klein bier. Daarom wil ik iedereen hartelijk bedanken die hier de voorbije periode zijn boompje aan heeft bijgedragen. We zijn trots op deze realisatie en kijken er naar uit om de komende jaren verder te bouwen aan een bosrijker Vlaanderen!”

Nu al meer dan in volledige vorig legislatuur

De bosteller op bosteller.be spreekt intussen van 259 hectare nieuw bos. Wanneer na het volledige plantseizoen alle extra percelen op de bosteller geplaatst zijn, zal dat landen op naar schatting 320 hectare. Sinds het aantreden van deze Vlaamse Regering gingen dus méér bomen de grond in dan in de volledige vorige bestuurperiode (309 hectare). Ook werd bijna 170 hectare boscompensatie uitgevoerd.

Noodzakelijke trendbreuk, maar nog niet op kruissnelheid

Minister Demir spreekt van een belangrijke, maar noodzakelijke trendbreuk. “Waar in de periode tussen 2014 en 2018 jaarlijks ongeveer 60 hectare extra bos bijkwam, kan Vlaanderen zeggen dat het zijn bebossingstempo alvast minstens vervijfvoudigd heeft. Maar we zijn nog lang niet op kruissnelheid. Je kan geen extra bos planten zonder voldoende gronden. Het vinden van geschikte percelen voor extra bos is een grote uitdaging en daar steekt de voltallige Bosalliantie haar tijd en energie in. Door intensief hier verder aan te werken kunnen de oppervlaktes voor extra bos de komende plantseizoenen telkens fors zullen oplopen om tegen 2023 op kruissnelheid te komen.”

Bossen doen deugd

Bossen verbinden mensen en zijn goed voor de gezondheid, benadrukt Zuhal Demir. “Ze nodigen uit tot bewegen, verlagen stress en maken mensen gelukkiger. Jong en oud vertoeft er graag. Zeker tijdens de coronacrisis merken we allemaal hoe deugd het kan doen om te kunnen ontsnappen in de natuur. Daarom blijven we met de ganse Bosalliantie de inspanningen verhogen om Vlaanderen groener te maken.”