“We hebben fors geïnvesteerd in de uitbreiding van de dienst Slachtofferonthaal. De voorbije twee jaar hebben we de personeelsinzet met de helft doen stijgen om specifiek slachtoffers de begeleiding te geven waar ze recht op hebben. En we bekijken of bijkomende uitbreiding kan”, zegt de minister. Ook de Family Justice Centra hebben nog nooit zoveel gezinnen begeleid en kon daarvoor rekenen op versterking met 12 extra medewerkers in de strijd tegen intrafamiliaal geweld.

Brug tussen slachtoffer en justitie

De dienst Slachtofferonthaal maakt de brug tussen slachtoffer en Justitie en geeft informatie over het dossier, de gerechtelijke procedure en de rechten van slachtoffers. Ze biedt ook bijstand tijdens de gerechtelijke procedure, zoals bijvoorbeeld bij de wedersamenstelling van de feiten, de inzage van het dossier, de zitting van de rechtbank, … Ten slotte zorgt ze ervoor dat slachtoffers terecht komen bij de correcte, andere diensten zoals slachtofferhulp, de commissie voor financiële hulp, …

Ook meer begeleiding bij intrafamiliaal geweld

Opvallend is dat in 2021 ook vanuit de Family Justice Centers (FJC) en de ketenaanpak intrafamiliaal geweld (daar waar geen FJC zijn) 26 procent meer gezinnen begeleid werden dan in 2020. Ten opzichte van het jaar voordien (2019) werden in 2021 zelfs 48 procent meer gezinnen begeleid. Dat komt enerzijds door een uitbreiding van de diensten, die nu over heel Vlaanderen werken, maar ook door een stijging van het aantal feiten zelf. 

Niet altijd ingeschakeld door parket

Toch vindt Demir het frustrerend dat haar dienst Slachtofferonthaal nog niet altijd door het gerecht ingeschakeld wordt. Bij een aantal ernstige feiten zou dat automatisch moeten gebeuren. Het gaat dan bijvoorbeeld om feiten die de dood tot gevolg hebben, bepaalde seksuele misdrijven, enzovoort. Dat is bijvoorbeeld zo wanneer de dader minderjarig is. Daarom nam Zuhal Demir het initiatief bij de jeugdparketten om ervoor te zorgen dat dit gebeurt. “Slachtoffers van álle daders verdienen bijstand”, besluit Zuhal Demir.