Tekort aan STEM

De Vlaamse arbeidsmarkt kampt al een tijdje met een tekort aan STEM technische en wetenschappelijke profielen, mensen uit STEM-richtingen dus. Daarom wil de Vlaamse regering meer jongeren aansporen om voor zo’n studierichting te kiezen. “Hun interesse wekken is een belangrijke eerste stap”, zegt Kathleen Krekels. “Daarom is dit project waardevol: het slaat een brug tussen Vlaamse scholen en bedrijven en draagt zo bij tot een positieve beeldvorming over een STEM-carrière. De Vlaamse kenniseconomie heeft echt nood aan technische en creatieve geesten.”

STEM-pioniers

Het project werd georganiseerd in samenwerking met partners uit het onderwijs (GO!, Katholiek Onderwijs Vlaanderen, OVSG, STEM-platform en de Vereniging Leerkrachten Wetenschappen) en het bedrijfsleven (Volta, Alimento, Essenscia Vlaanderen, Agoria Tech You, Cronos, Melexis, Johnson & Johnson, Pulse Foundation, Technopolis en VKW-Limburg). Het richt zich tot alle wetenschappelijke en technische richtingen van het vierde tot en met het zevende leerjaar van het secundair onderwijs. “Daarmee bereiken we 3.803 leerlingen in bijna 70 verschillende, veelal technische, studierichtingen richtingen deelnemen. Dat is een goede zaak want onze technische scholen zijn in de eerste plaats onze STEM-pioniers.”

Baanbrekend werk

Vlaams parlementslid Kathleen Krekels woonde zelf zo’n gastles bij op Pius X in Antwerpen en was alvast enthousiast. “Ik woonde een les bij van een ingenieur die baanbrekend werk levert op het vlak van röntgentechniek waardoor tumoren sneller worden opgespoord. Ik spreek uit ervaring hoe belangrijk het is om ziekten snel te kunnen opsporen.”