De komende dagen worden temperaturen van 30 graden Celsius en meer verwacht. Dergelijke temperaturen kunnen dieren onnodig veel stress en leed bezorgen. De voorspelde hittegolf vraagt dan ook om extra maatregelen bij het laden, vervoeren en aflossen van dieren naar en in slachthuizen.

Kleurcode bepaalt te nemen maatregelen bij dierentransport

Om vermijdbaar dierenleed te vermijden stelt Vlaams Dierenminister Ben Weyts in samenspraak met de sector een hitteplan in werking. Voor het laden, vervoeren en lossen van groot vee enerzijds en pluimvee anderzijds wordt gewerkt met dezelfde kleurcode als het KMI. Elke kleur, groen, geel, oranje of rood, verwijst naar temperaturen op dagen gedurende een hittegolf en brengt extra, aanvullende, maatregelen met zich mee. Zo geldt bijvoorbeeld ‘code oranje’ bij een hittegolf waarvan drie opeenvolgende dagen een gemiddelde maximumtemperatuur van minstens 32 graden Celsius wordt vastgesteld of één dag met een maximumtemperatuur van minimum 35 graden Celsius. Voor groot vee is in dat geval transport tussen 14 uur en 19 uur verboden, daalt de bezettingsgraad per transport met 10 procent en is een aangepast klimaat in de zogenaamde ‘wachtstallen’ vereist. 

Hoe extremer de weersomstandigheden, hoe meer maatregelen de groot- of pluimveehouder, de chauffeur van het transport en het slachthuis moeten nemen. “Hittetemperaturen bezorgen dieren onnodig veel stress en kunnen verregaande en pijnlijke gevolgen hebben”, zegt Ben Weyts. “Een beschaafde samenleving heeft de verdomde plicht om al het vermijdbare dierenleed ook effectief te vermijden.”

Duivenwedstrijden uitgesteld

De aankomende hitte heeft niet alleen gevolgen voor het laden, vervoeren en lossen van dieren naar en in slachthuizen. Ook de duivensport ondervindt gevolgen van de extreme warmte. Zo werden meerdere duivenwedstrijden van komend weekend uitgesteld. De nationale wedstrijd van Bourges in de categorie ‘jonge duiven’ van 8 augustus gaat net als alle kleine halve-fond wedvluchten met jonge duiven in het weekend van 8 en 9 augustus niet door. Dat is beslist na overleg tussen ministerWeyts en de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond. "De voorspelde hitte moet je ook wedstrijddieren besparen. Als dieren verplicht worden om bij hoge temperaturen zware inspanningen te doen, kan dat ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen", aldus Weyts.