In Vlaanderen liggen nog tal van niet-ontwikkelde gronden met een ‘harde’ bestemming, zoals woon- of industriegebied, in overstromingsgebied, de zogenaamde de signaalgebieden. Bij ontwikkeling van dergelijke signaalgebieden kan het risico op wateroverlast vergroten. Met deze beslissing wordt dus meer dan 700 hectare signaalgebied omgezet in openruimte.

Om de vrijwaring van de 139 gebieden die definitief zijn goedgekeurd versneld juridisch te verankeren, werd een kader uitgewerkt voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden. Binnen die gebieden worden dan enkel nog openruimtefuncties toegestaan zoals landbouw, natuur en bos.

Planschadevergoeding voor eigenaars

Op 31 mei keurde de Vlaamse Regering de aanduiding principieel goed. Eerder, tussen 5 mei en 15 december 2023, werd de aanduiding van de 139 gebieden al voorlopig goedgekeurd. Het Departement Omgeving en de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid verwerkte toen alle bezwaren en opmerkingen. Door al die voorafgaande inspanningen kon de Vlaamse Regering vandaag een definitieve beslissing nemen over de contouren van de 139 gebieden. Alle eigenaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Wegens de waardevermindering van hun eigendom door deze beslissing, komen zij in aanmerking voor planschadevergoeding. 

Nieuwe toekomstvisie

Wanneer de gronden hun bebouwingmogelijkheden verliezen, kunnen overheden mee een nieuwe toekomstvisie uitwerken. Dat kan gaan van het behoud van het huidige gebruik, zoals landbouw, tot een eventuele aankoop voor ontwikkeling tot openbaar groen of creatie van bijkomende waterbuffering. Dat alles binnen de voorschriften van watergevoelige openruimtegebieden.