De mooiste momenten van Parijs zullen veel Vlamingen inspireren om ook zelf te sporten. Via onder meer het onderwijs moeten we nu niet alleen focussen op medailles, maar ook op de weg er naartoe. Zoveel Vlamingen hebben talent, maar dat alleen volstaat nooit om roem te oogsten. Keihard werken, je talenten ontwikkelen, tegenslagen verwerken, vallen en weer opstaan: alleen zo geraken atleten er. Dat geldt in topsport, maar evengoed voor iedereen in het leven”. 

Investeringsbeleid loont

Vlaanderen investeert de laatste jaren steeds sterker in topsport. Zo werd het budget specifiek voor topsport opgetrokken van 23 miljoen naar 30 miljoen euro per jaar. Bovendien gaat er elke Olympiade nog eens 10 miljoen euro naar topsportinfrastructuur. De redenering is dat Vlaamse topsportprestaties op internationaal niveau inspirerend werken en talloze gewone Vlamingen aansporen om zelf ook in beweging te komen. Sport Vlaanderen heeft daarom de ambitie om zoveel mogelijk mondiale top 8-plaatsen te behalen. Wie daar zit, maakt een goeie kans om ook een medaille te winnen. Het investeringsbeleid van de laatste jaren heeft geloond: onze topsportindex staat op een historisch hoog niveau. We trokken dan ook ambitieus naar Parijs. 

Resultaten niet uit lucht gevallen

Dit soort sterke resultaten komen niet uit de lucht vallen. Sport Vlaanderen heeft deze Spelen al sinds Tokio intensief voorbereid samen met de federaties. In verschillende gevallen is er zelfs al veel langer een samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan onze renners in het baanwielrennen, die allemaal hun roots hebben in de topsportschool in Gent en daarna via het U23-programma van de federatie doorgegroeid zijn naar de wereldtop. In deze discipline zullen Vlaamse renners in de komende jaren alleen maar nog sterker worden, dankzij de nieuwe velodroom in Heusden-Zolder.  

Niet op lauweren rusten

“We gaan nu genieten van al deze prachtige prestaties, maar we gaan zeker niet op deze lauweren rusten”, zegt minister Ben Weyts. “Vlaanderen moet ambitieus blijven om in de toekomst nog beter te scoren. Het is belangrijk om te blijven inzetten op onder meer de topsportwerking van de federaties, maar ook op kwaliteitsvolle clubs, goede trainers en een sterke jeugdwerking. Er gebeurt zoveel belangrijk werk achter de schermen. Ik breng dan ook graag hulde: niet alleen aan de atleten, maar ook aan coaches, medische staf, begeleiders, federaties, familieleden, …”. 

Minister Weyts sprak hier ook over in De Ochtend. Beluister het hier.