Vlaanderen telt 182 erkende dierenasielen. Die zijn echt nodig voor alle dieren die verdwaald geraakten, verwaarloosd of mishandeld werden. Dagelijks zetten tal van asielmedewerkers en vrijwilligers zich belangeloos in om dieren de beste zorgen te geven, zodat ze terug op kracht kunnen komen, herenigd kunnen worden met hun baasje of indien nodig een nieuwe thuis kunnen vinden. Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft de voorbije jaren ingezet op een betere ondersteuning en hij houdt ook vinger aan de pols bij de asielen. 

Recordaantal adopties

Uit nieuwe cijfers blijkt nu dat er vorig jaar een recordaantal van 49.377 dieren opgevangen werden in onze dierenasielen én dat er een recordaantal van 35.627 dieren geadopteerd werden. In 5 jaar tijd (2018-2023) zijn onze asielen er in geslaagd om 7 procent meer dieren op te vangen en maar liefst 40 procent meer dieren te laten adopteren. 

Onschatbare waarde

De asielen krijgen voor al hun extra werk ook een pak meer ondersteuning. Zo kan elk asiel sinds een paar jaar rekenen op structurele financiële steun en extra steun aan asielen die inzetten op adoptie. Vlaanderen heeft met www.adopteereendier.be ook een centraal verzamelpunt gecreëerd waar alle asielen hun dieren ter adoptie kunnen aanbieden. Vorig jaar trok Weyts ook de vergoedingen op voor asielen die in beslag genomen dieren opvangen. “Asielen zijn van onschatbare waarde voor het dierenwelzijn”, zegt Weyts. “Het is ook goed dat steeds meer Vlamingen de weg vinden naar het asiel. Je kan er een vriend voor het leven vinden. Dat weet ik uit eigen ervaring, want ook mijn eigen dieren komen uit een asiel”.