Theo Francken reageert vereerd: “Het is voor mij een grote eer om deze functie opnieuw toegewezen te krijgen. Tegelijk ben ik bezorgd dat onze NAVO-partners dit land meer en meer als een freerider aanzien. De jarenlange desinvesteringen in Defensie brengen niet alleen de veiligheid van onze burgers in het gedrang, maar zullen ook jobs kosten, door het wegtrekken van NAVO-instellingen.”

Gemeenschap van democratieën

Het NAVO-parlement bewijst dat de NAVO veel meer is dan louter een militair bondgenootschap. Theo Francken “Het is een gemeenschap van democratieën die zelfbewust en solidair instaan voor elkaars veiligheid en die, waar nodig, ook een vuist kan maken tegen bedreigingen van buitenaf.”

Vitaal bondgenootschap

Sinds de eerste verkiezing van Theo Francken als Belgisch delegatieleider in 2019 is er veel veranderd.  Francken: “In 2019 twijfelde Frans president Macron nog aan de vitaliteit van de NAVO. Kort daarna zorgde Poetin met zijn uiterst gewelddadig en imperialistisch avontuur ervoor dat het vuur in de NAVO weer werd aangewakkerd. Het bondgenootschap, dat op zoek was naar haar plek in een wereld in verandering, staat nu steviger en eensgezinder dan ooit.”

Poetins acties hebben de NAVO-leden dichter bij elkaar gebracht, hen herinnerend aan hun kernwaarden en de cruciale rol die ze spelen op het wereldtoneel. Dit zonder in de val te trappen van de directe confrontatie met Moskou.

Wat met België?

Waar bijna alle lidstaten hun verplichtingen ten aanzien van de veiligheid van hun burgers en de solidariteit met de bondgenoten serieus nemen en investeren in Defensie, zijn er in ons land nog steeds die twijfelen aan de noodzaak om te investeren in defensie.

Theo Francken: “België is een van de stichtende leden van de NAVO en herbergt zowel het politieke (Evere) als het militaire hoofdkwartier (Mons) wat voor veel economische return zorgt. We zijn het aan onszelf verplicht om ons deel te doen binnen dit bondgenootschap en meer te investeren in Defensie. Onze samenleving en industrie kunnen er alleen maar wel bij varen.”