De Vlaamse Regering ging akkoord met het voorstel van Demir om vanaf volgend jaar de verplichting in te voeren, en vraagt nu advies aan de Gegevensbeschermingsautoriteit, de Vlaamse Toezichtscommissie en vervolgens de Raad van State. “Maar leveranciers moeten zeker niet wachten op verplichtingen. Ik roep hen op de klantvriendelijkheid te verbeteren en hun klanten zo snel mogelijk deze dienst aan te bieden. Lead by example, zou ik zeggen”, aldus Demir.

Info moeilijk te vinden

Uit recente voorbeelden blijkt dat het voor klanten niet steeds eenvoudig is om op basis van eenheidsprijzen of maandvoorschotten in te schatten hoe hun lopend energiecontract, of een nieuw contractvoorstel, zich verhoudt tot andere commerciële contracten. Via de V-test van de VREG is het sinds vorig jaar wel om een bestaand contract te vergelijken met het actuele aanbod van alle energieleveranciers in de V-test. Om deze vergelijking te kunnen maken, moet de afnemer wel de juiste productversie en/of intekendatum van zijn lopend energiecontract kennen. Veel afnemers kennen dit echter niet. Het is niet of moeilijk terug te vinden. Vaak dienen afnemers dit zelfs nog op te vragen bij hun leverancier. 

Bal in kamp van leveranciers

Om komaf te maken met al die moeilijkheden legt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir de bal in het kamp van de leveranciers, door hen te verplichten op elke voorschotfactuur en afrekeningsfactuur niet alleen de unieke identificatiecode van de toepasselijke productversie te vermelden, maar in de vorm van een link en een QR-code ervoor te zorgen dat de klant meteen terecht komt bij een vergelijking van zijn lopend contract met het bestaande marktaanbod in de V-test. De unieke identificatiecode, link en QR-code moeten ook vermeld worden op de melding van een contracthernieuwing. Op die manier kan de afnemer snel en eenvoudig nagaan of elk nieuw contractaanbod ook voor de afnemer zelf een interessant aanbod is.