Het wetsvoorstel, dat vandaag goedgekeurd werd in de Kamer, stelt voor dat aangetekende brieven binnenkort in de eBox terecht kunnen komen. Gekoppeld daaraan is er een verplichting voor ondernemingen om die eBox te activeren, zodat elektronisch aangetekende zendingen effectief bij hen toekomen.

Sneller, goedkoper en milieuvriendelijker

Het nieuwe systeem heeft veel voordelen. Het is sneller, milieuvriendelijker omdat er geen papier of inkt meer nodig is, en het transport van het postkantoor naar de bestemmeling valt weg. “Maar het grootste voordeel ligt bij de consument, aangezien de kosten van een aangetekende zending, die momenteel rond de 10 euro liggen, met maar liefst 85 procent zullen dalen tot anderhalve euro. Daarnaast profiteren ook bedrijven hier enorm van, omdat ze hun processen volledig kunnen digitaliseren en geen aangetekende brieven meer hoeven te scannen en apart op te slaan”, aldus Freilich.

Verplichting enkel voor bedrijven 

De streefdatum voor de inwerkingstelling is 1 januari 2025, maar de federale regering moet de exacte datum nog vastleggen. Freilich benadrukt nog enkele belangrijke elementen: “Deze wet heeft alleen betrekking op het verplicht ontvangen van aangetekende zendingen door bedrijven. Iedereen die dat wil, kan nog steeds op de traditionele manier een aangetekende brief per post opsturen. Bovendien geldt de verplichting voor het ontvangen van elektronische zendingen alleen voor bedrijven. Privépersonen die nog steeds aangetekende brieven via de reguliere post willen ontvangen, kunnen dat altijd blijven doen.”