Een van de meest in het oog springende onderdelen van het onderzoek betrof Operatie Kelk, het strafrechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Kerk, dat al sinds 2010 loopt en nog steeds niet is afgerond. Door tijdsdruk kon de commissie het uitgebreide dossier van Operatie Kelk niet zelf onderzoeken. Daarom werd de opdracht gegeven aan de Hoge Raad voor Justitie. Zij liepen echter vertraging op, waardoor de bevinden pas twee weken voor het einde van de legislatuur toegelicht werden, zonder mogelijkheid tot verder parlementair onderzoek.

Samenleving verwacht gerechtigheid

De oprichting van een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie, met focus op deze operatie, was dan ook een van de aanbevelingen in het eindrapport.  “De samenleving verwacht dat er niets minder dan volledige transparantie en gerechtigheid is in zo’n grootschalige onderneming als Operatie Kelk. We kunnen dan ook geen enkele schaduw van twijfel laten bestaan over de integriteit van dit onderzoek.”

Wetsvoorstel unaniem goedgekeurd

Het wetsvoorstel werd unaniem goedgekeurd in de commissie Justitie, het eerste tijdens deze nieuwe legislatuur. Er wordt over gestemd tijdens de eerstvolgende plenaire zitting.