Haaks op het Zweeds beleid

In het huidige pakket zitten maatregelen die ingaan tegen de Zweedse erfenis die de N-VA wil bewaren. Peter De Roover geeft het voorbeeld van de landingsbanen, waar men mensen betaalt om niet te gaan werken. “Er worden maatregelen genomen die haaks staan op het Zweeds beleid en die miljoenen euro's kosten. Geld dat nu niet meer kan worden gebruikt voor echte relance.”

Gesprekken voor regeringsvorming heropstarten

Het probleem ligt voor Peter De Roover dieper: de gesprekken voor een nieuwe regeringsvorming moeten heropgestart worden. “Wij hebben nu als signaal willen geven om te stoppen met dagjespolitiek en maatregelen die eigenlijk geen relance betreffen. Dat moet niet plaatsvinden in een of andere superkern, maar in het kader van een nieuwe regeringsvorming.”

Formule van superkern is op en voorbij

Over de paars-gele as zullen er pittige discussies zijn, maar De Roover pleit er dus voor om die alvast te beginnen. “Die as kan maar gesmeed worden wanneer er open en serieuze gesprekken plaatsvinden. Dan moeten we beginnen met het aftasten te beëindigen. De druk neemt toe omdat de formule van de superkern op en voorbij is.”  

Minister-presidenten als objectieve vertegenwoordigers

Voor De Roover kan de as PS – N-VA een goede meerderheid vormen samen met de restregering. “De minister-presidenten van de twee grootste regio’s kunnen beide als pilaren dienen waarop die brug gelegd wordt.”

Bekijk hier Peter De Roover in De Zevende Dag