Elk jaar moet Fluvius voor 1 mei aan de Vlaamse minister van Energie verslag uitbrengen van haar strijd tegen energiefraude. Met steeds meer lokale energieproductie gaan ook nieuwe vormen van fraude gepaard. Onder meer via groenestroomcertificaten, keuringsattesten, illegaal aftappen van elektriciteit, …

22,3 miljoen euro uit energiefactuur

160 dossiers gingen over fraude in verband met lokale productie. De belangrijkste types vastgestelde fraude zijn vervalste keuringsverslagen met het oog op het bekomen van groenestroomcertificaten of een (hogere) PV-premie. Op die manier werd voor 7,5 miljoen euro aan groenestroomcertificaten teruggevorderd en werd naar schatting toekomstige uitbetalingen vermeden voor een bedrag van 14,8 miljoen euro. Samen goed voor 22,3 miljoen euro dat minder doorgerekend zal worden in de energiefactuur.

Stroommetingen

Op vraag van de politiediensten voert Fluvius ook stroommetingen uit. Deze metingen worden verder geanalyseerd om eventuele plantages te detecteren. Deze informatie wordt gedeeld met de politie die op basis daarvan interventies uitvoert. In 2024 voerde Fluvius 74 stroommetingen uit, vooral in de provincie Limburg. Omgekeerd stelt de politie vaak stroomdiefstal vast wanneer zij cannabisplantages detecteren. Fluvius wordt dan in het dossier betrokken om de gestolen energie te recupereren. In 2023 werden hiervoor 119 dossiers opgestart.

Gemeenschapsgeld

“Elke vorm van fraude is onaanvaardbaar, ook energiefraude. De netbeheerders kregen van Vlaanderen de taak om energiefraude actief op te sporen. Het gaat om gemeenschapsgeld en elke euro die daarvan teruggevorderd wordt, kan teruggaan naar de gezinnen en de kmo’s via een verlaging van de nettarieven. De strijd tegen energiefraude is de facto een strijd voor lagere nettarieven”, zegt Demir.

Federaal moet sneller handelen

Omdat Fluvius aangeeft dat de rechtsprocedures aanzienlijk lang kunnen duren en daardoor de terugvordering van fraudesommen lange tijd kan duren, blijft Demir het federale niveau wijzen op het maatschappelijk belang van het voldoende adequaat en snel afhandelen van deze dossiers in de rechtbanken.